معماری _ اسکیس از بزرگان معماری شاهکار معماری _معماری مدرن_معماری ایران از دیروز

Ticket facilities and platform access are split equally between the two terminals. The spiral form of the station mirrors the journey taken within and helps to ease traffic flow by guiding the passenger from ground level up to the connecting bridge and back down onto the platforms. A yellow circular lift shaft acts as a central hub, integrating signage and train timetable data.

Image
Photo courtesy Grimshaw Architects

Image
Photo: Ken Price

Image
Photo courtesy Grimshaw Architects

Image
Photo: Ken Price

Image
Photo: Ken Price

All the main facilities at both terminals are housed in continuous ETFE and aluminium clad spirals. The geometry and application of materials blur the boundaries between wall and roof, as the primary cladding materials have been used for both purposes. An oculus at the peak of each building, which doubles as a compression ring to secure the structure.

Image
Photo courtesy Grimshaw Architects

Image
Photo: Ken Price

The old station had a single terminal at the end of elongated platforms and many passengers entering and exiting trains were faced with a long walk to and from the concourse. There was also very little provision for disabled access across the tracks. Therefore, the terminals and their connecting bridge have been positioned relative to the trains stopping positions, easing access and offering stronger connections to the city. Pedestrian routes surrounding the station have also been upgraded.

The redesign of Newport Station is part of a citywide regeneration masterplan by Newport Unlimited.

Image
Drawing courtesy Grimshaw Architects
Structural Concept

Image
Drawing courtesy Grimshaw Architects
Site Plan

Image
Drawing courtesy Grimshaw Architects
Ground Floor Plan

Image
Drawing courtesy Grimshaw Architects
First Floor Plan

Image
Drawing courtesy Grimshaw Architects
Bridge Level Plan

Image
Drawing courtesy Grimshaw Architects
Q Section

Image
Drawing courtesy Grimshaw Architects
Section

Image
Drawing courtesy Grimshaw Architects
Structural Model

Total area: 1,000 square meters

Completed: 2010

Client: Network Rail
Architect: Grimshaw Architects
Director in Charge: Mark Middleton
Associate Director: Chris Crombie
Project Architect: Ronan Friel
Project Team: Nick Strachan, Sang Yup
Structural Engineer: Atkins
Services Engineer: Atkins
Quantity Surveyor: Faithful + Gould (Atkins)
Main Contractor: Galliford Try Rail

/ 0 نظر / 6 بازدید